Golfkentän nurmipinnan hoito on paljon muutakin kuin nurmenleikkuuta.
Sääolojen mukaan nurmea on kasteltava, lannoitettava ja hiekoitettava sekä myös ilmastoitava piikittämällä.
Koski-Golfin kenttämestari Peter Gilbert taustajoukkoineen pitää huolen, että golfradan nurmi pysyy kunnossa.
Kenttäraportti – Kuusankosken Golfkeskus
Päivämäärä: 30.4.2025
Kohde: Kuusankosken Golfkeskus
Laatija: Kristoffer Holmström
Yleiskuvaus kenttätilanteesta
Kenttäkäynti Kuusankosken Golfkeskuksessa osoitti, että talvi 2024–2025 on aiheuttanut merkittäviä haasteita kentän nurmipinnoille. Poikkeuksellisen pitkä ja lumipeitteinen talvi on edistänyt harmaan lumihomeen (Typhula incarnata) esiintymistä erityisesti vanhoilla viheriöillä.
Viheriöiden kunto ja kasvuston tila
Vanhemmat viheriöt
- Kasvusto on kärsinyt merkittävästi.
- Valtaosa pinnasta koostuu poa annuasta (yksivuotisesta heinälajista), joka on erittäin altis lumihomeelle.
- Lumihome on syönyt suuria alueita paljaaksi, ja toipuminen vaatii aikaa ja lämpöä.
Uudemmat viheriöt
- Näillä viheriöillä on selkeä valtalaji rönsyrölli (Agrostis stolonifera).
- Kasvualustat ovat paremmassa kunnossa, mikä on auttanut kasveja selviytymään talvesta huomattavasti paremmin.
- Lumihomeen esiintyvyys on huomattavasti vähäisempää.
Syy ongelmatilanteeseen
- Talvikauden poikkeuksellisen pitkä ja katkeamaton lumipeite esti kasvinsuojeluruiskutukset talvenaikana.
- Tämä loi otolliset olosuhteet Typhula incarnatan leviämiselle.
Hoidetut toimenpiteet
- Koko kenttä on keväällä kyvetty rönsyröllillä, mikä on oikea ja suositeltava toimenpide tilanteessa.
- Kylvö tukee uusien, lumihometta kestävämpien lajikkeiden kehittymistä ja auttaa kentän palautumista pitkällä aikavälillä.
Tulevat toimenpiteet ja suositukset
- Tärkeintä nyt on odottaa lämpötilojen nousua, sillä rönsyröllin itäminen käynnistyy vasta noin 150 lämpöastepäivän jälkeen.
- Lämpöastepäiviä lasketaan siten, että vuorokauden keskilämpötilat lasketaan yhteen. Esimerkiksi 5 asteen keskilämpötilalla itäminen kestää arviolta 30 vuorokautta.
- Suositellaan seuraamaan lämpösummaa päivittäin ja varauduttava tarvittaviin lannoitus- ja kastelutoimenpiteisiin heti, kun idätys käynnistyy.
- Suositellaan jatkamaan rönsyröllin kylvöjä myös kauden aikana, erityisesti vanhoilla viheriöillä, jotta rönsyröllin osuutta voidaan lisätä ja parantaa viheriöiden taudinkestävyyttä sekä laatua pitkällä tähtäimellä.
Kenttämestari Peter Gilbertin kanssa on käyty keskustelu kentän nykytilanteesta ja hoitotoimenpiteistä. Hän on ajantasalla tilanteesta ja suunnitelmana on ruiskuttaa tasaisin väliajoin lehtilannoitetta sekä aminohappoja nykyiselle kasvustolle, jotta se pysyy hengissä. Lisäksi suunnitelmassa on käyttää kostutusaineita, jotka edistävät uuden kylvön itämistä ja auttavat kasvustoa selviytymään taimettumisvaiheen yli.
Yhteenveto
Kuusankosken kenttä on tällä hetkellä haastavassa tilanteessa vanhojen viheriöiden osalta, mutta tehtyjen hoitotoimenpiteiden ja rönsyröllin käyttöön siirtymisen myötä tilanne on hallittavissa. Lämpötilojen nousun myötä voidaan odottaa näkyvää parantumista erityisesti uusilla viheriöillä, ja vanhojen alueiden kuntoutusta tulee jatkaa suunnitelmallisesti. Rönsyröllin määrän kasvattaminen myös kasvukauden aikana on tärkeää, jotta kenttä saadaan kestävämmäksi ja elinvoimaisemmaksi tulevia talvia ajatellen.
Vastaavanlaisia ongelmia on raportoitu myös useilla muilla kentillä eri puolilla Suomea kuluvan kevään aikana, mikä osoittaa, että talvi on ollut poikkeuksellisen haastava niillä alueilla jolla on ollut pitkään lumipeite,